Utrechtse meiden bouwen aan toekomst Floorball Nederland

Facebooktwitter

Een hecht team met geweldige spelers creëren, in een fijne en gebalanceerde omgeving op weg naar de Olympische Spelen – Simone Talla, bondscoach

Hoe het tot stand kwam..
Anderhalf jaar geleden besloot de Utrechtse Simone Talla te stoppen met het Nationaal Damesteam Floorball. Tijd om het stokje over te geven aan de nieuwe generatie. Samen met andere floorballenthousiastelingen binnen de NeFUB (Floorballbond) bouwde ze twee jaar aan het team dat er nu staat! 20 floorballtalenten: hét Nationaal U17-Damesteam Floorball! De jongste speelster is 12 en de oudste 16 jaar. Vanuit uit heel Nederland komt het team een keer per drie weken bij elkaar om te trainen. Het aangeboden ontwikkelprogramma richt zich op floorballtechnische zaken en tevens krijgen de speelsters colleges over hoe ze gezond leven/ sporten en welke rol het mentale aspect speelt in sport. Ook worden er actief huiswerkopdrachten gemaakt en worden de speelsters zowel door hun clubtrainers als door de stafleden van het Nationaal U17-Damesteam gericht en persoonlijk gecoacht.

Floorball, leg eens uit?
Floorball is een van de snelstgroeiende zaalsporten in Nederland. Het is het best te omschrijven als een mix tussen ijshockey en zaalhockey en wordt gespeeld in een sporthal. Op het door een boarding omringde veld van 40 bij 20 meter hebben vijf veldspelers met lichte stick en hun keeper (in beschermende keeperskleding en helm gekleed, zonder stick) als doel om in drie periodes van 20 minuten de lichte plastic gatenbal in de goal van de tegenstander te werken. Kenmerkend aan de sport is de snelheid waarmee het spel gespeeld wordt en het fysieke contact dat tot op zekere hoogte is toegestaan. Op scholen wordt floorball, soms nog ‘unihockey’ genoemd, veelvuldig beoefend in de gymlessen. Floorball heeft de Olympische erkenning en is hard op weg om een officiële Olympische sport te worden.

UtrechtseU17meiden_klein

UFC Utrecht hofleverancier Nationaal U17-Damesteam
Eind januari werd de selectie bekend gemaakt: 20 speelsters vanuit diverse floorballverenigingen, waaronder de grootste floorballvereniging UFC Utrecht (zo’n 260 leden). Vanuit deze vereniging zijn maar liefst vijf speelsters geselecteerd, allen spelend bij de jeugdafdeling in Leidsche Rijn: Tess Ruger, Kike Wolters, Marte Groot, Loena van Rooijen en Nonne Hodes. Hiermee is UFC Utrecht hofleverancier voor het Nationaal U17-Damesteam. Stuk voor stuk waardevolle speelsters die vol overgave floorballen en er hard voor werken om nog beter te worden. Aanvoerdster van het team Tess Ruger is 14 jaar en denkt al op deze jonge leeftijd graag met de staf mee over op welke manier het team het beste uit zichzelf kan halen. Hoe kunnen speelsters fijn en goed samen spelen en daarbij veel plezier beleven? Tess: “Ik vind het erg leuk om aanvoerder te zijn, mijn visie te geven, en samen te komen tot een optimale speelwijze. Ik wil het team graag verder helpen!”. Niet alleen werken de dames hard op het veld, ook zetten zij zich in om sponsors te vinden en verzorgen ze cadeautjes voor alle speelsters om iedereen nog meer te enthousiasmeren.

Ik vind het erg leuk om aanvoerder te zijn, mijn visie te geven, en samen te komen tot een optimale speelwijze. Ik wil het team graag verder helpen! – Tess Ruger, aanvoerdster

Doelstelling
Naast de reguliere trainingen zal het team een keer per jaar afreizen naar een ‘floorball-land’ om tijdens een trainingskamp veel nieuwe en mooie ervaringen op te doen. Afgelopen Hemelvaart was het team vijf dagen op pad naar Tsjechië. Er werd samengewerkt met toptrainers van een grote floorballclub en gestreden in een tot floorball-dome omgebouwd ijshockeystadion. De staf heeft haar uiterste best gedaan om de speelsters een waardevolle tijd te laten beleven! In juni staat een internationaal toernooi in Groningen op de planning, waarna de speelsters in de zomermaanden wat rust krijgen. In september wordt het trainingsschema weer hervat.

Het team wordt zo klaargestoomd voor de WK-kwalificaties van de WK-U19 dames in 2018. Hoe gaaf zou het zijn als deze dames een aantal jaren later tijdens de Olympische Spelen kunnen vlammen? Een floorballdroom die we heel hard nastreven..

Facebooktwitter